Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

ΔΗΜΟΣ ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΠΑΡΑΘΕΣΗ ΕΚΤΕΝΟΥΣ ΣΧΟΛΙΟΥ
Δημοσιεύουμε αμέσως παρακάτω ένα σχόλιο που μας υπέβαλλε ο δημότης Αντιπάρου, πολιτικός μηχανικός, κ. Κ. Γρίσπος. Λόγω της έκτασής του αδυνατεί -για τεχνικούς λόγους που αφορούν την πλατφόρμα blogger-  να τεθεί σαν σχόλιο στις επιμέρους ενότητες, επομένως δημοσιεύεται εδώ ολόκληρο. Ευχαριστούμε τον κ. Γρίσπο και ευχόμαστε κι άλλοι πολίτες να ακολουθήσουν το παράδειγμά του δίνοντας στη διαβούλευση την αξία μιας δημοκρατικής διαλογικής διαδικασίας. Αντίστοιχο και εξίσου εποικοδομητικό σχόλιο μας παρέθεσε στις 23/3/15 και ο εργαζόμενος στον τομέα της καθαριότητας κ. Ανδρέας Μαυρομμάτης. Η τοποθέτηση του έχει βαρύνουσα σημασία και τον ευχαριστούμε για τη συμμετοχή και το παράδειγμα που δίνει. Ακολουθεί αμέσως μετά αυτής του κ.Γρίσπου και σύντομα θα μεταφερθεί στα σχόλια της παρούσας ανάρτησης.
 
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ 

 Ονομάζομαι Ανδρέας Μαυρομμάτης, είμαι νέος δημότης της Αντιπάρου και λόγω εμπειρίας στην αποκομιδή απορριμμάτων θα ήθελα και εγώ να καταθέσω συμπληρωματικά και ειδικά δύο με τρία σημεία στις πολύ καλές παρατηρήσεις( προτάσεις) του κ. Γρίσπου στη Δημοτική αρχή. 
1. ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΚΑΔΩΝ. Είναι πολύ βασικό οι κάδοι οι οποίοι τοποθετούνται σε διάφορα σημεία στον κεντρικό δρόμο (εκτός οικισμού) προς Αη-Γιώργη να έχουν σταθερό σημείο θέσης (είναι υποχρεωτικό από το νόμο) με μπετό και κάγκελα, για να αποφεύγονται ατυχήματα με διερχόμενα αυτοκίνητα-μοτοσυκλέτες λόγω ισχυρών ανέμων, κατηφορικών δρόμων, αναποδογύρισμα του κάδου με αποτέλεσμα τα σκουπίδια να χυθούν στον δρόμο, το οποίο είναι επικίνδυνο για την υγεία του εργάτη αποκομιδής κατά την συγκομιδή του και των πολιτών. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγονται τραυματισμοί και μετάδοση ασθενειών ως επί των πλείστον στο προσωπικό αποκομιδής απορριμμάτων και φυσικά ζημιές ή καταστροφές στους κάδους. Το κόστος χτισίματος θέσης με το κόστος αλλαγής κάδων είναι πολύ μικρότερο και συμφέρει τον Δήμο. 
2. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ. Το προσωπικό αποκομιδής απορριμμάτων θα πρέπει να περάσει ειδικά σεμινάρια όπου θα τους εξηγούν το πώς πρέπει να γίνεται σωστά η αποκομιδή των απορριμμάτων είτε με σακούλα από τον δρόμο, είτε από τους κάδους και ακόμα φεύγοντας από τα σημεία αποκομιδής, το πως πρέπει να αφήνουν καθαρό το χώρο γύρω από τους κάδους. Επίσης τι πρέπει να πετάνε στον κάδο του απορριμματοφόρου, για την ασφάλεια τη δική τους και τη σωστή λειτουργία του απορριμματοφόρου ώστε να μην προξενεύονται ζημιές. Είναι πολύ βασικό γιο το προσωπικό αποκομιδής απορριμμάτων η ασφάλεια τους κατά την εκτέλεση των εργασιών. 
Δηλαδή: 
❖ Ειδική στολή 
❖ κράνος 
❖ ειδικά υποδήματα 
❖ γάντια 3 ειδών ανάλογα με το τι αγγίζουν / μαζεύουν 
❖ φωσφορικό γιλέκο 
❖ Ειδικά γυαλιά και μάσκες (πολύ σημαντικό κατά την εκφόρτωση του απορριμματοφόρου στο ΧΥΤΑ. 
Το προσωπικό αποκομιδής απορριμμάτων πρέπει και είναι υποχρεωτικό να παρακολουθείται ιατρικώς σε τακτά χρονικά διαστήματα και να κάνει τα απαραίτητα εμβόλια. Το δε απορριμματοφόρο θα πρέπει να έχει αναμμένο τον κίτρινο φάρο συνεχώς για να ενημερώνει την προσέλευσή του. 
 3. ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΥΛΙΚΑ ΣΕ ΣΑΚΟΥΛΕΣ. Παρατηρήθηκε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ότι όλα τα καταστήματα πώλησης αλκοόλ και γενικώς ποτών, τις κενές φιάλες να τις πετούν μέσα σε σακούλες με αποτέλεσμα να σπάνε και κατά την αποκομιδή τους από το προσωπικό καθαριότητας να δημιουργείται ατύχημα και πολλές φορές σοβαρό για την υγεία του εργάτη. Θα πρέπει η Δημοτική Αρχή να ενημερώσει τα καταστήματα για το πως και που θα τοποθετούν τις κενές φιάλες και οι παραβάτες να πληρώνουν μεγάλο πρόστιμο. 
 4. ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΟΦΟΡΟΥ. Θεωρώ ότι είναι και αυτό πολύ βασικό, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες να βλέπουν οι τουρίστες καθαρά απορριμματοφόρα και σωστά ενδεδυμένο προσωπικό. 
 5. ΤΜΗΜΑ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ. Θα πρέπει να υπάρχει ένα τμήμα στο Δήμο ή έστω ένας υπεύθυνος, όπου ο πολίτης ανά πάσα στιγμή θα μπορεί να κάνει τα παράπονά του ή τις υποδείξεις του για να διορθώνονται άμεσα. Είμαι στη διάθεσή σας για να σας προσφέρω όποια βοήθεια χρειαστείτε.

Μετά τιμής,
 Ανδρέας Μαυρομμάτης



4 σχόλια:

  1. Το παρακάτω εποικοδομητικό σχόλιο μας παρέθεσε στις 23/3/15 ο εργαζόμενος στον τομέα της καθαριότητας κ. Ανδρέας Μαυρομμάτης:

    Ονομάζομαι Ανδρέας Μαυρομμάτης, είμαι νέος δημότης της Αντιπάρου και λόγω εμπειρίας στην αποκομιδή απορριμμάτων θα ήθελα και εγώ να καταθέσω συμπληρωματικά και ειδικά δύο με τρία σημεία στις πολύ καλές παρατηρήσεις( προτάσεις) του κ. Γρίσπου στη Δημοτική αρχή.
    1. ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΚΑΔΩΝ
    Είναι πολύ βασικό οι κάδοι οι οποίοι τοποθετούνται σε διάφορα σημεία στον κεντρικό δρόμο (εκτός οικισμού) προς Αη-Γιώργη να έχουν σταθερό σημείο θέσης (είναι υποχρεωτικό από το νόμο) με μπετό και κάγκελα, για να αποφεύγονται ατυχήματα με διερχόμενα αυτοκίνητα-μοτοσυκλέτες λόγω ισχυρών ανέμων, κατηφορικών δρόμων, αναποδογύρισμα του κάδου με αποτέλεσμα τα σκουπίδια να χυθούν στον δρόμο, το οποίο είναι επικίνδυνο για την υγεία του εργάτη αποκομιδής κατά την συγκομιδή του και των πολιτών. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγονται τραυματισμοί και μετάδοση ασθενειών ως επί των πλείστον στο προσωπικό αποκομιδής απορριμμάτων και φυσικά ζημιές ή καταστροφές στους κάδους. Το κόστος χτισίματος θέσης με το κόστος αλλαγής κάδων είναι πολύ μικρότερο και συμφέρει τον Δήμο.

    2. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
    Το προσωπικό αποκομιδής απορριμμάτων θα πρέπει να περάσει ειδικά σεμινάρια όπου θα τους εξηγούν το πώς πρέπει να γίνεται σωστά η αποκομιδή των απορριμμάτων είτε με σακούλα από τον δρόμο, είτε από τους κάδους και ακόμα φεύγοντας από τα σημεία αποκομιδής, το πως πρέπει να αφήνουν καθαρό το χώρο γύρω από τους κάδους. Επίσης τι πρέπει να πετάνε στον κάδο του απορριμματοφόρου, για την ασφάλεια τη δική τους και τη σωστή λειτουργία του απορριμματοφόρου ώστε να μην προξενεύονται ζημιές.
    Είναι πολύ βασικό γιο το προσωπικό αποκομιδής απορριμμάτων η ασφάλεια τους κατά την εκτέλεση των εργασιών. Δηλαδή:
    ❖ Ειδική στολή
    ❖ κράνος
    ❖ ειδικά υποδήματα
    ❖ γάντια 3 ειδών ανάλογα με το τι αγγίζουν / μαζεύουν
    ❖ φωσφορικό γιλέκο
    ❖ Ειδικά γυαλιά και μάσκες (πολύ σημαντικό κατά την εκφόρτωση του απορριμματοφόρου στο ΧΥΤΑ.
    Το προσωπικό αποκομιδής απορριμμάτων πρέπει και είναι υποχρεωτικό να παρακολουθείται ιατρικώς σε τακτά χρονικά διαστήματα και να κάνει τα απαραίτητα εμβόλια. Το δε απορριμματοφόρο θα πρέπει να έχει αναμμένο τον κίτρινο φάρο συνεχώς για να ενημερώνει την προσέλευσή του.

    3. ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΥΛΙΚΑ ΣΕ ΣΑΚΟΥΛΕΣ
    Παρατηρήθηκε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ότι όλα τα καταστήματα πώλησης αλκοόλ και γενικώς ποτών, τις κενές φιάλες να τις πετούν μέσα σε σακούλες με αποτέλεσμα να σπάνε και κατά την αποκομιδή τους από το προσωπικό καθαριότητας να δημιουργείται ατύχημα και πολλές φορές σοβαρό για την υγεία του εργάτη. Θα πρέπει η Δημοτική Αρχή να ενημερώσει τα καταστήματα για το πως και που θα τοποθετούν τις κενές φιάλες και οι παραβάτες να πληρώνουν μεγάλο πρόστιμο.

    4. ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΟΦΟΡΟΥ
    Θεωρώ ότι είναι και αυτό πολύ βασικό, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες να βλέπουν οι τουρίστες καθαρά απορριμματοφόρα και σωστά ενδεδυμένο προσωπικό.

    5. ΤΜΗΜΑ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ
    Θα πρέπει να υπάρχει ένα τμήμα στο Δήμο ή έστω ένας υπεύθυνος, όπου ο πολίτης ανά πάσα στιγμή θα μπορεί να κάνει τα παράπονά του ή τις υποδείξεις του για να διορθώνονται άμεσα.

    Είμαι στη διάθεσή σας για να σας προσφέρω όποια βοήθεια χρειαστείτε.

    Μετά τιμής,
    Ανδρέας Μαυρομμάτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΛΑΙΡΑ ΜΑΡΙΑΝΟΥ

    όλα παρα πολύ ωραία ειναι αν τηρηθούν όμως .
    Κάποτε η αντιπαρος είχε πάρει βραβείο καθαριότητας .

    Δεν συμφωνώ με τα επικίνδυνα απόβλητα , πρέπει να υπάρχει κάποιος κουβάς και να ειναι ένας υπεύθυνος γιατί αλλιώς όλα θα πηγαίνουν σε οποιοδήποτε Κουβα.

    Πρέπει να ειναι καθορισμένη η ώρα που θα περνάει το απορριμματοφόρο μέσα στο χωριό .

    Ο δρόμος πρέπει να γίνει πεζόδρομος και να μην παρκάρουν τα αυτοκίνητα δίπλα στους κουβάδες .

    Τα λάδια τα μαγειρικά να ειναι κάπου ενα δοχείο και όλοι να τα ρίχνουμε εκει (τα σπίτια) .

    Πρέπει εμείς τα μαγαζιά και όχι όλα να τα δίνουμε σε μια εταιρία ανακύκλωσης .

    Το τηλ ειναι 22840 25090
    6932460190 6981029948

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το σπήλαιο είναι ένα μοναδικό μνημείο, δώρο της φύσης και πρέπει να το προστατεύσουμε

    με οποιοδήποτε τρόπο.

    Για βανδαλισμούς στο εσωτερικό του σπηλαίου η για γραψίματα πάνω σε σταλαγμίτες η

    σταλακτίτες αλλά και σε όποιο άλλο χώρο εντός του σπηλαίου. Παρακαλώ όπως

    προβλεφτεί το ανάλογο πρόστιμο.

    Για Ρύπανση εντός του σπηλαίου. Παρακαλώ όπως προβλεφτεί το ανάλογο πρόστιμο.

    Πρόεδρος ΚΕΔΑ Αθηνά Καλαργύρου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σχόλια –προτάσεις του Συλλόγου Αγ. Γεωργίου σχετικά με τον κανονισμό καθαριότητος:

    1-Στο άρθρο 3 δεν γίνεται αναφορά στα ιδιαιτέρως επικίνδυνα «βοθρολύματα». Στον

    ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ίσως θα πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερο άρθρο αναφερόμενο στον τρόπο και τον

    έλεγχο κατασκευής αλλά και λειτουργίας των βόθρων σε κατοικίες και επιχειρήσεις.

    2-Κατά το άρθρο 4 παρ.1, η αποκομιδή των απορριμμάτων γίνεται βάσει προγράμματος

    που καταρτίζει ο Δήμος. H συνδρομή των τοπικών Συλλόγων όπως του Αγ. Γεωργίου στη

    διαδικασία κατάρτισης του προγράμματος για την περιοχή τους θα βοηθήσει στην

    αποτελεσματικότερη αποκομιδή.

    3-Στο άρθρο 9 παρ.4 γίνεται αναφορά στην παρουσία ζώων σε κοινόχρηστους χώρους

    χωρίς όμως σαφή αναφορά στις παραλίες. Ειδικά στις πολυσύχναστες και περιορισμένου

    χώρου παραλίες (όπως είναι οι περισσότερες στον Αγ. Γεώργιο και όλο το νησί) και για τον

    απαιτούμενο σεβασμό προς στους λουόμενους πρέπει να διατυπωθεί σαφής περιορισμός

    πρόσβασης κατοικίδιων.

    4-Στο άρθρο 18 ( παρ 4α) προτείνεται, πέρα από την θεώρηση της άδειας οικοδομής στο

    αστυνομικό τμήμα, να κατατίθενται στον Δήμο θεωρημένα αντίγραφα των σχεδίων .Η

    ευκολότερη πρόσβαση κάθε ενδιαφερόμενου στην εγκεκριμένη μελέτη συμβάλλει στην

    αντιμετώπιση των αυθαιρέτων κατασκευών. Άλλωστε σε αυτές φαίνεται να αναφέρεται ο

    συντάκτης, όταν στα ΓΕΝΙΚΑ κάνει λόγο, και ορθώς, για «ραγδαία κακοποίηση του

    περιβάλλοντος» και για «επιτακτική ανάγκη να το προστατεύσουμε». Επίσης προτείνεται

    η απαγόρευση πάσης φύσεως οικοδομικών εργασιών κατά τη διάρκεια της περιόδου

    παραθεριστικής αιχμής. Η περίοδος αυτή θα ορίζεται έπειτα από συνεννόηση των

    ενδιαφερομένων μερών.

    5-Στις «ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ» σημειώνεται ότι δεν λειτουργεί υπηρεσία ανακύκλωσης κάτι που

    θεωρείται απαραίτητο δεδομένου του μεγάλου όγκου ανακυκλώσιμου υλικού. Μια

    συμπληρωματική μορφή ανακύκλωσης που αξίζει τον κόπο να αποτελέσει αντικείμενο

    συζήτησης είναι η «κομποστοποίηση». Μπορεί να εφαρμοστεί στο κάθε σπίτι, στην

    γειτονιά ή σε μεγαλύτερες οικιστικές μονάδες. Το κόστος μπορεί να είναι έως και ασήμαντο

    ενώ μπορεί να απορροφήσει έως και το 35% των οικιακών απορριμμάτων. Ανακουφίζει τον

    μηχανισμό καθαριότητας προσφέροντας ταυτόχρονα ένα υλικό χρήσιμο στις καλλιέργειες.

    6- Συμφωνούμε με την ανάγκη ελέγχου της απόρριψης μπάζων και ογκωδών

    απορριμμάτων που συχνά συνδυάζεται με παράνομη λατόμευση. Αμφότερα πέραν των

    προφανών τους επιπτώσεων αλλοιώνουν και το φυσικό τοπίο ακόμα και σε περιοχές

    φυσικού κάλους και αρχαιολογικού ή οικολογικού ενδιαφέροντος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή